Bel voor een afspraak phone-icon 06-23662101
Plaatje Zoutkamer Anderen zout

Halotherapie (het Griekse 'halos' betekent 'zout') is een behandeling waarbij het kunstmatige microklimaat van natuurlijke zoutgrotten wordt nagebootst in speciaal ingerichte zoutkamers. Deze unieke methode is gebaseerd op speleotherapie, die de helende werking van zoutmijnen en zoutgrotten toepast bij de behandeling van ademhalingsstoornissen en huidproblemen. Het ontstaan van de zoutkamer is terug te voeren naar deze mediterrane zoutmijnen in Oost-Europa enkele eeuwen geleden. Het viel op dat de mijnwerkers die daar dagelijks werkzaam waren nauwelijks ziek werden en het ziektepercentage dus uitzonderlijk laag was. Problemen met de luchtwegen, verkoudheid of griep, oorontsteking en/of huidproblemen bleken bij de mijnwerkers nagenoeg niet of slechts in zeer geringe mate voor te komen.

Na langdurig onderzoek werd vastgesteld dat het 'klimaat' in de zoutmijnen een positieve uitwerking had op de gezondheid van de mijnwerkers. In de lucht werden hoge concentraties van zoutmoleculen waargenomen en al snel werd het begrip 'speleotherapie' geboren. Mensen met huid- en luchtwegaandoeningen vertoefden 1 à 2 keer per week een uur in een zoutmijn en veel patiënten bleken baat te hebben bij deze therapie. Voor de meeste mensen was het niet haalbaar om 1 à 2 keer per week een echte zoutmijn te bezoeken en zo ontstond het idee om het zoutklimaat uit de zoutmijnen na te bootsen in een afgesloten ruimte en hierin aerosolzout te vernevelen en te laten circuleren. De zoutkamer of zout grot was geboren.

In 1843 stelde de Poolse arts F. Bochkovsky vast dat lucht verzadigd met zoutdeeltjes een helend effect heeft. In 1858 opende hij in de zoutmijn van de provincie Wieliczka, Krakau het eerste zoutkuuroord voor patiënten met longziekten. Tegenwoordig is (zout)speleotherapie een belangrijk onderdeel van de gezondheidszorg in veel Midden- en Oost-Europese landen. Vooral patiënten die lijden aan COPD en andere long- en huidaandoeningen hebben er baat bij. In de Duitse stad Teufelhöhle werd voor het eerst in 2002 een klinische studie gedaan naar het effect van speleotherapie met als doel om de methode binnen de zorgverzekering aan te bieden.

De laatste 15 jaar zijn er ketens van zoutkamers ontstaan over nagenoeg geheel Europa (vooral in Duitsland - Engeland - Spanje), Canada, de Verenigde Saten en nog vele andere landen. In Europa zijn Nederland en België relatief nog onbekend met het begrip Zoutkamer en/of Halotherapie. Gelukkig komt daar snel verandering in doordat er tegenwoordig op steeds meer locaties in Nederland goede zoutkamers bijkomen.
Bookmark and Share

© 2023 ZoutkamerZuidlaren.nl | All rights reserved |